maanantai 13. toukokuuta 2019

Uunissa paistetut donitsit suolakinuskikuorrutuksella





Tänä vuonna tein vappuna munkit jälleen uunissa. Tämä ihana donitsiresepti on Annin uunista ja ohje kyllä hurmasi helppoudellaan ja herkullisuudellaan! Uunidonitsien kanssa pitää malttaa mielensä, että täyttää kolot vain puoleen väliin asti. Tämä oli yhä edelleen itselleni vaikeaa :P Donitsit maistuivat vappuna niin hyvin, että yksi pellillinen riitti juuri ja juuri kahdelle koemaistajalle. Suosittelen lämpimästi!






12 kpl

2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl fariinisokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1/2 tl suolaa
1 tl jauhettua kardemummaa
1 dl maitoa
1 muna
1/2 dl rypsiöljyä

Mittaa ja sekoita kuivat ainekset keskenään. Sekoita toisessa kulhossa muna, maito ja öljy. Lisää muna-maito-öljyseos kuiva-aineseokseen kahdessa erässä ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Voitele donitsipelti öljyllä. Laita taikina pursotinpussiin ja pursota taikinaa donitsipellin koloihin noin puoleenväliin. Taikina kohoaa ja leviää uunissa yllättävän paljon, joten kannattaa vain malttaa taikinan kanssa! Paista 200 asteessa noin 5 minuuttia, uunista riippuen. Anna donitsien jäähtyä hetki pellillä ja kippaa ne sitten jäähtymään.






Suolakinuskikuorrute:

2 dl fariinisokeria
2 rkl vettä
2 dl kuohukermaa
nokare voita
sormisuolaa
nonparelleja

Mittaa fariinisokeri ja vesi kattilaan. Keitä niin kauan, kunnes sokeri on sulanut. Lisää kerma hiljalleen sekaan koko ajan sekoittaen. Keitä kinuskia koko ajan kevyesti sekoittaen, kunnes se paksuuntuu. Tähän menee aikaa noin 20-25 minuuttia. Lisää lopuksi voinokare ja sormisuola. Dippaa donitsit lämpimään kuorrutteeseen ja ripottele päälle nonparelleja.



sunnuntai 12. toukokuuta 2019

Gluteeniton parsa-lohipiirakka



Tätä piirakkaa tein jo muutama viikko sitten brunssille, jonka piti olla gluteeniton. Täyteresepti on K-ruoka -sivuilta, mutta pohja on omasta takaa. Pohjan voi tehdä myös vehnäjauhoilla. Parsa on yksi suosikkiraaka-aineistani keväisin ja siksipä kokeilen yleensä kaikkia vastaantulevia parsareseptejä. Tämä piirakka oli maistuva ja täyteläinen. Vähäsuolaisen ystävien kannattaa olla varovaisia täytteen maustamisessa, sillä kalasta tulee jo aika paljon suolaista makua.




Pohja:

65 g pehmeää voita
2 dl gluteenitonta jauhoseosta
1/2 dl perunamuusijauhetta
1/2 tl suolaa
1/2 tl leivinjauhetta
1 dl kylmää vettä

Täyte:

400 g vihreää parsaa
150 g kylmäsavulohta
1 sipuli
1 rkl öljyä
1 prk ruokakermaa
2 munaa
suolaa
mustapippuria

Valmista ensin pohja sekoittamalla kaikki ainekset vettä lukuunottamatta. Lisää vesi hiljalleen mukaan, kunnes taikinasta tulee tasainen ja siitä muodostuu pallo. Laita taikina hetkeksi kylmään ja painele käsin piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Valmistele täytettä varten parsa: katkaise parsoista puumainen osa varresta ja kuori tarvittaessa vähän. Kiehauta vettä kattilassa ja keitä parsoja muutaman minuutin ajan. Laita sivuun jäähtymään. Leikkaa lohta pienemmäksi. Hienonna sipuli ja kuullota pienessä määrässä öljyä. Levitä kypsä sipulisilppu päälle ja sen päälle lohiviipaleet. Lado lopuksi parsat limittäin pinnalle. Sekoita ruokakerma, munat ja mausteet ja kaada seos päälle. Paista 225 asteessa noin 20-25 minuuttia. Tarjoile lämpimänä!



maanantai 22. huhtikuuta 2019

Juurisämpylät





Olen tänä vuonna leiponut paljon juurileipää ja varsinkin siis isoja pyöreitä leipiä. Halusin kokeilla käyttää hapanjuurta myös sämpylöissä ja löysin sitä varten testattavaksi tämän Isyyspakkauksen ihanan juurisämpyläreseptin!

Taikina on helppotekoinen, mutta kuten yön yli kohotettavien taikinoiden kanssa aina, se pitää vaan muistaa tehdä! Alkuperäisessä reseptissä on kaurahiutaleiden sijaan spelttihiutaleita, mutta itse tykkään enemmän laittaa kauraa. Toimii hyvin myös niillä.

Nämä sämpylät maistuvat taivaallisilta aivan tuoreina. Jos sämpylät pakastaa, ne menettävät rapeuttaan, mutta toimivat silloin hyvin paahdettuina.






16 kpl

Edellisenä iltana:

2 dl vehnähapanjuurta
5 dl vettä
3 tl suolaa
1 dl kaurahiutaleita
2 dl ruissihtijauhoja
8-10 dl vehnäjauhoja

Sekoita hapanjuuri, vesi, suola, kaurahiutaleet ja ruisjauhot. Lisää sitten n. 7 dl vehnäjauhoja ja sen jälkeen vielä desilitra kerrallaan lisää, jos tuntuu, että taikina sitä tarvitsee. Itse laitoin 8 1/2 dl. Taikinaa ei tarvitse vaivata kovin kauaa, mutta siinä tulee olla hyvä sitko. Valmis taikina on aika tarttuvaa. Muotoile taikinasta pallo ja peitä kulho kelmulla. Nosta taikina jääkaappiin kohoamaan seuraavaan päivään.

Seuraavana päivänä:

Lämmitä uuni 250 asteeseen. Laita uuniin kaksi peltiä; toinen ala- ja toinen keskitasolle. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja jaa kahtia sen kummemmin vaivaamatta. Muotoile ensin toisesta puolesta pitkula ja jaa se kahdeksaan osaan. Muotoile taikinapaloista pyöreitä sämpylöitä vähin liikkein. Tee samoin toiselle puoliskolle. Ota kuuma pelti uunin keskitasolta ja laita pellille leivinpaperi sekä sen päälle kahdeksan ensimmäistä sämpylää. Nosta pelti uuniin ja kaada heti alatasolla olevalle pellille reilu desilitra vettä. Laske uunin lämpötila 230 asteeseen. Avaa uunin luukku vartin jälkeen ja jatka paistamista vielä 20-30 minuuttia, kunnes sämpylät ovat kunnolla ruskeita ja rapeita. Paista loput kahdeksan sämpylää samalla tavoin. Nosta valmiit sämpylät ritilälle jäähtymään ja nauti tuoreina!



keskiviikko 17. huhtikuuta 2019

Suklaamunabrownie



Viime viikolla oli minun pullavuoroni töissä. Käytin tilaisuuden hyväksi ja testasin pääsiäisleivonnaisarkistoistani Yhteishyvän Sesonki-lehdestä tätä suklaamunabrownieta. Koska oma brownievuokani on sen verran iso, muutin alkuperäisen reseptin mittasuhteita hieman. Alla siis puolitoistakertaiset määrät vähän paksumpaan brownieen.

Kuten browniet yleensä, tämäkin on helppo valmistaa yhdessä kulhossa. Maku oli taivaallinen ja kelpasi myös työkavereille :) Koristeiden suhteen vain taivas on rajana, minkälaisia suklaamunia haluaa laittaa. Suklaista pääsiäistä!




6 Kinder maxi-suklaapatukkaa
300 g taloussuklaata
225 g voita
4 1/2 dl sokeria
6 munaa
3 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 1/2 tl vaniljasokeria

koristeluun suklaamunia

Sulata voi ja suklaa kattilassa miedolla lämmöllä. Lisää kattilaan sokeri ja munat ja vatkaa hyvin. Sekoita lopuksi joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet. Kaada taikina leivinpaperoidulle, n. 20x30cm kokoiseen uunivuokaan. Paloittele Kinder maxi-patukat ja ripottele päälle. Paista 190 asteessa n. 20-25 minuuttia, kunnes kakku on kypsä, mutta keskeltä vielä kostea. Koristele jäähtynyt kakku haluamillasi suklaamunilla.



tiistai 16. huhtikuuta 2019

Kinderkakku





Pääsiäinen on tulossa ja sitä varten olen testaillut muutamia suosittuja reseptejä, joita juuri nyt näkee paljon netissä. Kinderkakku on yksi sellainen, jota on pitänyt kokeilla jo kauan. Näistäkin on paljon eri versioita. Tämä ohje on Kinuskikissalta.

Leivoin tätä kakkua yksiin läksiäisjuhliin. Aikaa leipomiseen kannattaa varata reilusti, sillä hyydyttämiset työvaiheiden välissä ja lopussa kestävät useita tunteja. Tähän kakkuun ei tule ollenkaan liivatetta, joka tekee kakun rakenteesta moussemaisen. Kannattaa kuitenkin lisätä, jos tykkää hyytyneemmästä rakenteesta. Läksiäisjuhlissa oli sen verran ruokaa tarjolla ennen jälkiruokaa, että kakusta riitti helposti yli kymmenelle syöjälle. Ja onhan se toki aikas tuhtia muutenkin - reseptissä kun on yli puoli kiloa suklaata! :P Herkullista pääsiäistä!






Pohja:

200 g Oreo-keksejä
75 g voita

Täytevaahto:

7 dl vispikermaa
300 g maustamatonta tuorejuustoa
1 vaniljatanko

Tumma suklaatäyte:

1/2 täytevaahdosta
250 g maitosuklaata tai tummaa suklaata

Valkoinen suklaatäyte:

1/2 täytevaahdosta
240 g valkosuklaata

Kuorrute:

1 dl kuohukermaa
200 g maitosuklaata

suklaamunia koristeluun




Murskaa pohjaa varten keksit ja sulata voi. Sekoita keskenään ja painele leivinpaperoidun irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle. Laita vuoka odottamaan kylmään.

Valmista seuraavaksi täytevaahto. Vatkaa vispikerma ja lisää tuorejuusto ja vaniljatangon siemenet. Sekoita tasaiseksi. Sulata tummaa täytettä varten leivontamaitosuklaata tai tummaa suklaata vesihauteessa. Ota sitten puolet täytevaahdosta toiseen kulhoon ja sekoita joukkoon sulatettu tummempi suklaa. Kaada tumma täyte keksipohjalle ja painele lusikalla mahdollisimman tiiviiksi. Anna hyytyä kylmässä noin tunti.

Sulata valkoista täytettä varten valkosuklaa vesihauteessa. Sekoita sula suklaa loppuun täytevaahdosta. Ota vuoka kylmästä ja kaada valkoinen täyte tumman täytteen päälle. Painele hyvin ja tasoita pinta. Anna hyytyä kylmässä vähintään neljä tuntia, mieluiten seuraavaan päivään.

Kuumenna kuorrutetta varten kuohukerma lähes kiehuvaksi. Hienonna leivontamaitosuklaa ja lisää kuuma kerma suklaapalasten joukkoon. Sekoita tasaiseksi, kunnes kaikki suklaa on sulanut. Anna kuorrutuksen jäähtyä kokonaan ja paksuuntua varsin paksuksi, ennen kuin kaadat kuorrutteen kakun päälle. Kaada jäähtynyt, paksu kuorrute keskelle kakkua ja auta sitä valumaan reunoille nätisti. Koristele heti haluamillasi suklaamunilla, jotta koristemunat jähmettyvät paikoilleen. Anna hyytyä kylmässä vielä reilun tunnin ajan.




sunnuntai 24. maaliskuuta 2019

Täytetyt spelttisämpylät



Täytetyt leivät ovat ihanan ruokaisia ja herkullisia. Muistan, kuinka joskus opiskeluaikoina (eli lähemmäs 15 vuotta sitten..!) kun lähti viikonlopuksi kotipaikkakunnalle, matkan kohokohta oli aina asemalta ostetun ihanan täytetyn patongin syöminen junassa! Oi niitä aikoja.. Nykyään arjessa syön harmillisen vähän leipiä. Eniten varmaan tulee syötyä lentokentillä tai muuten matkoilla.

Leivotaan-lehdessä (2/2019) oli juttu makoisista lounasleivistä ja yllätys yllätys, merkkasin itselleni jutun jokaisen reseptin testattavaksi :P Ensimmäisenä kokeilin täytettyjä spelttisämpylöitä. Spelttisämpylät valmistettiin yön yli kohottamalla.




Spelttitaikina on tosi tahmeaa ja kuituisen viljan terveellisyyden todellakin maistaa. Ei ole mitään höttötaikinaa tämä. Tahmeutensa takia taikinaa ei ollut aivan helppo käsitellä, mutta paljon vaan jauhoja apuun, niin helpottuu. Alkuperäisessä ohjeessa sämpylät täytetään ihan sellaisinaan, mutta itse tykkäsin käyttää ne leivänpaahtimen kautta. Paahtuessa paitsi rakenteesta tulee kivamman rapsakka, myös maku mielestäni paranee. Paprikahummus oli makoisa yllätys ja sitä voin jatkossa ehdottomasti tarjoilla myös muiden leipien kera. Yksi täytetty sämpylä riitti lounaalla viemään nälän tässä huushollissa - sen verran ruokaisia olivat.






10-12 kpl

Spelttisämpylät:

10 g hiivaa
6 dl kädenlämpöistä vettä
n. 10 dl spelttijauhoja
1 1/2 dl ruisjauhoja
2 1/2 tl sormisuolaa

Murenna hiiva veteen. Lisää muut taikinan ainekset ja vaivaa noin 5 minuutin ajan. Peitä kulho kelmulla ja anna kohota huoneenlämmössä vähintään 12 tuntia (seuraavaan päivään).

Kumoa kohonnut, tahmea taikina pöydälle ja jaa se 10-12 osaan. Käytä paljon jauhoja apuna. Leivo jokaisesta palasta pitkulainen sämpylä ja laita leivät leivinpaperoidulle pellille. Kohota liinan alla kaksinkertaisiksi. Kuumenna uuni 250 asteeseen ja laita uunin pohjalle esim. desilitramitta täynnä vettä. Paista sämpylöitä uunin keskitasolla 18-20 minuuttia. Anna jäähtyä, valmistele täytteet ja täytä.




Paprikahummus (10-12:lle sämpylälle):

380 g valutettuja kikherneitä
200 g paahdettuja paprikoita suolaliemessä
1/2 dl auringonkukansiemeniä
2 rkl sitruunanmehua
1/2 tl suolaa

Mittaa kaikki hummuksen ainekset kulhoon ja sekoita tahnaksi sauvasekoittimella. Anna maustua hetki jääkaapissa.

Lisäksi:

avokadoja
keitettyjä munia
(chilihiutaleita)
sormisuolaa

Halkaise jäähtynyt spelttisämpylä. Voitele pohja ja kansi paprikahummuksella. Viipaloi väliin avokadoa sekä keitettyä kananmunaa. Mausta halutessasi chilihiutaleilla ja ripottele päälle sormisuolaa. Laita kansi päälle ja nauti esim. lounaaksi!



lauantai 16. maaliskuuta 2019

Minifocacciat tomaatti- ja fetatäytteellä



Uusimmassa Leivotaan-lehdessä (2/2019) on tosi runsaasti erilaisia suolaisten leivonnaisten reseptejä. Mm. nämä minifocacciat saivat veden kielelle heti ensilukemalta, joten testailin niitä viime viikolla. Pikkaisen kylläkin muuntelin reseptiä vähentämällä taikinan täysjyväjauhojen määrää ja lisäämällä täytteeseen valkosipulia - sitä kun ei koskaan voi olla liikaa :P

Söimme näitä kotona salaatin kera ihan illallisena. Taikina on varsinkin uunituoreena ihanan pehmoinen, mutta pakko kehua, että myös yön yli lämmitettynä pehmeys pysyy! Syödessä tuli heti sen sata ideaa, miten täytteitä voisi vielä tuunata; salamia, mozzarellaa, pinaattia, rucolaa.. Varmasti toimivat kaikki!






12-16 kpl

25 g hiivaa
2 1/2 dl kädenlämpöistä vettä
3 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
1/2 dl ruisjauhoja
5 1/2 - 6 dl vehnäjauhoja

Täyte:

250 g kirsikkatomaatteja
(1/2 punainen chili)
100 g fetajuustoa
murskattua valkosipulia
oliiviöljyä
sormisuolaa

Murenna hiiva kulhoon ja lisää kädenlämpöinen vesi. Sekoita, kunnes hiiva liukenee. Lisää öljy, suola, ruisjauhot ja suurin osa vehnäjauhoista. Aloita vaivaus ja lisää loput jauhoista. Vaivaa tasaiseksi taikinaksi ja anna kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.




Kumoa kohonnut taikina ja jaa se 12-16 palaan, riippuen kuinka isoja leipiä haluat. Kauli jokainen pala ovaalin muotoiseksi ja laita taikinapalat leivinpaperoidulle pellille. Kohota kaksinkertaisiksi.

Valmistele sitten täyte: puolita kirsikkatomaatit ja viipaloi halutessasi chili. Asettele leipästen pinnalle tomaatinpuolikkaita, chiliä ja murustele päälle valkosipulia sekä fetaa. Valuta pinnalle oliiviöljyä ja ripottele sormisuolaa. Paista focacciat 225 asteessa noin 10 minuuttia.