sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Sydänystävälliset sämpylät



Tässä yksi perussämpylöiden ohje. Ne voi tehdä ihan normaalisti, kuten sämpylät aina tehdään - juuri niistä jauhoista, mitä sattuu kaapista löytymään. Omassa koekeittiössäni näillä sämpylöillä oli muutamakin missio; Ne pääsivät testaamaan viime vuonna ostamaani sydänvuokaa ja lisäksi kokeilin vihdoin markkinoilta ostamiani luomujauhoja. Ohje on mukaelma Leivotaan-lehden (1/2015) kauraleivän ohjeesta. Taikinasta tuli aika tujua, kun ohjeen mukaan siihen lisäilin aineksia. Ostamani sämpyläjauhot sisälsivät hyvin paljon ruisjauhoja, joten siitä tuli varsin tummaa. Näiden mausta tuli siis hyvinkin "terveellinen" ja moniviljainen.




Noin 14 kpl

25 g hiivaa
2 dl kädenlämpöistä vettä
2 dl kädenlämpöistä maitoa
1½ tl suolaa
25 g sulatettua voita
2 dl kaurahiutaleita
2 dl vehnäjauhoja
4-5 dl moniviljasämpyläjauhoja

voiteluun vettä
koristeluun seesaminsiemeniä tai kaurahiutaleita

Murusta ja liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää suola, voi ja kaurahiutaleet. Sekoita. Lisää sitten pienissä erissä vehnä-ja sämpyläjauhot. Alusta tasaiseksi ja vaivaa taikinaa muutama minuutti. Anna kohota lämpimässä noin tunnin ajan.




Leivo taikina pötköksi ja leikkaa sopivia palasia joko muotteihin tai palloiksi pellille. Anna kohta vielä 30 minuuttia. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Voitele sämpylät vedellä ja ripottele päälle seesaminsiemeniä tai kaurahiutaleita. Paista 15-20 minuuttia. Anna jäähtyä ja koputtele sämpylät pois muoteistaan.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti