tiistai 31. maaliskuuta 2015

Mango-suklaapääsiäiskakku



Tällainen pääsiäiskakku syntyi tänä vuonna! Halusin kokeilla, millainen kakku syntyisi, jos laittaisi kahta erilaista juustokakkumassaa sekaisin vuokaan. Tekohetkellä mangotaikina maistui vielä selkeästi mangolta, mutta hyydyttyään maku oli paljon miedompi. Suklaa sen sijaan pysyi suklaisena alusta loppuun saakka.

Ja lisää suklaata lähden nyt maistelemaan Sveitsiin :P Hyvää pääsiäistä!



Pohja:

n. 180 g tummia täytekeksejä
50 g sulatettua voita

Murskaa keksit ja sekoita voisulan kanssa. Painele seos leivinpaperoidun irtopohjavuoan pohjalle. Laita vuoka kylmään odottamaan täytteitä.

Mangojuustotäyte:

2 prk (n. 500 g hedelmää) säilykemangoa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 prk Flora vispiä
½ dl sokeria
6 liivatelehteä

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Soseuta mangot. Sekoita juuston rakenne pehmeäksi ja vatkaa kerma. Yhdistä juusto, mangosose ja kermavaahto keskenään. Sulata liivatelehdet ja lisää taikinaan. Vinkki: Lisää liivateseos kumpaankin taikinaan vasta lopussa, niin seos ei ala hyytymään toisen taikinan vielä valmistuessa.

Suklaajuustotäyte:

200 g tummaa suklaata
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 prk Flora vispiä
½ dl sokeria
4 liivatelehteä

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sulata suklaa vesihauteessa. Sekoita juuston rakenne pehmeäksi ja vatkaa kerma. Yhdistä juusto, suklaa ja kermavaahto keskenään. Sulata liivatelehdet ja lisää taikinaan.

Kaatele mango- ja suklaataikinaa vuokaan sekaisin. Tasoita kakun pinta ja laita hyytymään kylmään vuorokaudeksi. Koristele suklaamunilla ja tipuilla.




maanantai 23. maaliskuuta 2015

Kolmen suklaan brownies



Viikonlopuksi sain brownie-tilauksen sukulaisen syntymäpäiville. Maistoin tällä reseptillä tehtyjä brownieseja ensi kertaa noin seitsemän vuotta sitten työpaikan perjantaipullapäivänä, jonne kollegani oli näitä herkkuja valmistanut. Ja olihan se resepti saatava! Nämä browniesit ovat tuhtiakin tuhdimpia, erittäin suklaisia ja ennen kaikkea herkullisia. Aineksissa ei tässä reseptissä säästellä; nämä sammuttavat suklaanhimon takuuvarmasti!




Yhteen neliönmalliseen brownies-vuokaan:

200 g voita
200 g tummaa suklaata
1 ½ dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
50 g valkosuklaata
50 g maitosuklaata
3 munaa
3 dl sokeria

Sulata voi ja tumma suklaa kattilassa. Sekoita kuivat aineet keskenään. Vaahdota munat ja sokeri. Rouhi valko-ja maitosuklaa. Lisää muna-sokerivaahtoon sula voi-suklaaseos, sihtaa sen jälkeen kuivat aineet ja lisää lopuksi taikinaan suklaapalat. Kääntele taikina tasaiseksi nuolijalla ja kaada taikina leivinpaperoituun vuokaan. Paista 175 asteessa n. 25 minuuttia. Varo kypsentämästä liikaa; browniesien kuuluu jäädä sisältä tahmaisiksi ja päältä rapeaksi. Ota vuoka pois uunista, kun ajattelet vielä, että se jäisi raa'aksi :)

Huom! Saat ison pellillisen brownieita, kun kaksinkertaistat reseptin.



lauantai 21. maaliskuuta 2015

Raakatoffeekakku



Voitin vuodenvaihteessa yhdestä reseptikilpailusta lahjakortin ja päätin käyttää sen leivontatarpeiden hankkimiseen. Kaupassa silmäni osuivat superfood-hyllyyn ja ostoskorini alkoi pikku hiljaa täyttyä itselleni vieraammista aineksista, kuten chia-siemenistä, raakakaakaojauheesta, psylliumkuidusta tai kookosöljystä. Aiemmin tällä viikolla testiin pääsi jo maailman paras gluteeniton leipä ja viikonlopuksi leivoin tätä Kinuskikissan raakatoffeekakkua.

Ennen tätä kakkua olin leiponut yhden raakakakun suklaasta. Sen maku oli ihan ok. Lähtökohtaisesti tässä kakussa oli mielestäni herkullisemmalta kuulostavia raaka-aineita, joten odotukset olivat selkeästi korkeammalla.

Tekovaiheessa opin, että blenderi ei jaksa veivata yhtäaikaa manteleita ja viikunoita, vaan kannattaa hienontaa ne erikseen ja yhdistää sitten vasta. Lisäksi huomasin, että kookosöljy sulaa matalassa lämpötilassa nopeasti ja tuoksuu aivan taivaalliselta.

Tekemistäni kahdesta raakakakusta tämä oli selkeästi paremman makuinen. Kookoksen maku tulee aika selkeästi läpi, mutta itseäni se ei haitannut ollenkaan. Koostumus on ihanan pehmeä ja erityiskiitokset saa kakkupohja, johon viikuna tuo mukavaa rakeisuutta.






Pohja:

1 ½ dl kuorittuja manteleita
6 kuivattua viikunaa
½ dl kookosöljyä
½ dl raakakaakaojauhetta
½ tl kardemummaa
½ tl kanelia

Täyte:

4 dl cashew-pähkinöitä
1 dl kaakaovoita raasteena
1 ½ dl (agave-)siirappia
3/4 dl kookosöljyä
1 rkl vanilja-aromia
hyppysellinen suolaa

Pinnalle:

50 g puolukoita
1/4 dl kookosöljyä

Laita mantelit ja pähkinät likoamaan runsaaseen veteen edellisenä iltana.

Vuoraa irtopohjavuoka (tein tavallisen kokoiseen Lékueen) leivinpaperilla. Pohjaa varten hurauta mantelit hienoksi blenderillä. Jos blenderisi sallii, lisää mukaan viikunat ja tee massasta tasaista. Itse hienonsin viikunat erikseen ja yhdistin ainekset sen jälkeen. Sulata kookosöljy vesihauteessa. (Voit jo arvioida täytteenkin kookosöljymäärän ja sulattaa kaiken kerrallaan.) Lisää öljy, kaakaojauhe ja mausteet pohjataikinaan ja sekoita tasaiseksi paksuhkoksi taikinaksi. Levitä taikina pohjalle vaikkapa kookosöljyyn kastetun lusikan avulla.

Täytettä varten hienonna cashew-pähkinät. Sulata kaakaovoiraaste vesihauteessa. Sekoita kaikki täytteen ainekset tasaiseksi taikinaksi ja kaada pohjataikinan päälle.

Sulata lopuksi puolukat ja survo ne. Sekoita puolukkasurvos ja kookosöljy keskenään ja tipauttele tasoitetun kakun pinnalle punaisia läikkiä. Tee pintaan kuvioita veitsellä. Kun kuvio miellyttää, laita kakku jääkaappiin vähintään kahdeksi tunniksi.



torstai 19. maaliskuuta 2015

Maailman paras gluteeniton leipä



Törmäsin ruokablogeja selaillessani mielenkiintoiseen gluteenittomaan leipäreseptiin, joka oli kerännyt niin paljon ylistystä ja kiitosta, että olihan sitä pakko itsekin kokeilla. Voisiko gluteeniton ja vielä leipä olla todella kaikkien niiden kehujen arvoinen?! Resepti on kotoisin Kiitos hyvää:n blogista ja tottumattomana gluteenittomien tuotteiden leipurina noudatin erittäin tarkasti alkuperäistä ohjetta. No joo, vaihdoin toki auringonkukansiemenet kurpitsansiemeniin, sillä pidän niistä enemmän.

Leivän teko oli helppoa ja ainekset löytyivät supermarketin hyllyltä helposti. Vielä paistovaiheessakin olin epäileväinen, sillä väri ei ollut vehnäleivän tapaan kauniin ruskea. Mutta maistettuani leipää, kaikki epäilykseni sai heittää kaaressa roskakoppaan, sillä maku oli todellakin kaikkien niiden kehujen arvoinen! Ja mikä koostumus! Rapea kuori, pehmeä sisus, johon mukavaa purutuntumaa tuovat pähkinät. Maut ovat ihan uskomattoman hienossa balanssissa. Tätä leipää voin todellakin suositella. Nam!




1 pienehkö leipä:

2 ½ dl kurpitsansiemeniä (tai auringonkukansiemeniä)
1 dl pellavansiemeniä
1 dl hasselpähkinöitä
3 ½ dl kaurahiutaleita
2 rkl chia-siemeniä
3 rkl psylliumkuitujauhetta
1 tl merisuolaa
1 rkl hunajaa
3 rkl voita (tai kookosöljyä)
3 ½ dl vettä

Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Sulata voi ja hunaja vesihauteessa juoksevaksi. Annostele vesi kulhoon ja kaada sekaan voi-hunajaseos. Kaada nesteet kuivien aineiden sekaan ja sekoita, kunnes taikina alkaa jähmettyä. Jos seos on liian jähmeää, lisää vettä ruokalusikallinen kerrallaan. Kaada seos pitkulaiseen leipävuokaan. Itse paistoin leivän n. litran vetoisessa pikkuvuoassa. Tasoita pinta ja laita vuoka tekeytymään jääkaappiin kahdesta tunnista vuorokauteen. Tällöin leipä on turvonnut tarpeeksi ja se säilyttää muotonsa.

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Laita vuoka uunin keskiosaan ritilän päälle ja paista 20 minuuttia. Kumoa leipä ritilälle (laitoin leivinpaperin päälle, mutta ei olisi tarvinnut) ja paista vielä n. 30-45 minuuttia. Leipä on valmis, kun se kuulostaa ontolta koputeltaessa. Anna leivän jäähtyä hieman ennen leikkaamista. Leipä säilyy tiiviisti suljettuna noin 5 päivää.



sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Marjamoussekakku suklaasydämellä



Sain kunnian tehdä kakut ystäväni läksiäisiin viikonloppuna. Inspiraatiota näihin kakkuihin sain Suklaapossun sitruunaisista mansikkamoussekakuista, mutta muuttelin alkuperäistä reseptiä jonkin verran.

Olin jo jonkin aikaa suunnitellut tekeväni tällaista kakkua, jossa olisi pienempi kakku isomman sisällä ja se näkyisi kivasti leikatessa. Näiden kakkujen osalta visioni toteutui ja lisäksi maku ja koostumus olivat erinomaiset. Liivatelehtiä tulee marjamousseen runsaasti, mutta oman kokemukseni mukaan ei ollenkaan liikaa. Kakut saivat paljon kiitosta ja palaset hupenivat nopeasti!






Suklaasydän-juustokakku:

100 g tummaa suklaata
1 dl vispikermaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
3 liivatelehteä
tilkka vettä

Valmista suklaasydän esim. yksi vuorokausi ennen kuin teen lopun kakun. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Sulata suklaa vesihauteessa. Vatkaa kerma vaahdoksi ja yhdistä siihen tuorejuusto. Sulata liivatteet pienessä tilkassa vettä. Sekoita kerma-juustoseokseen sula suklaa sekä liivate. Kaada kakkumassa pienen, n. 15 cm halkaisijaltaan olevan irtopohjavuoan leivinpaperoidulle pohjalle. Laita kylmään hyytymään.

Pohja:

n. 200 g tummia täytekeksejä suklaatäytteellä (esim. Neo-keksejä)
50 g sulatettua voita

Murskaa keksit täytteineen päivineen blenderissä ja sekoita sulatetun voin kanssa. Painele leivinpaperoidun irtopohjavuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin odottamaan marjamoussen valmistumista.

Marjamousse:

500 g pakastemansikoita
100 g pakastevadelmia
6 dl vispikermaa
400 g maustamatonta tuorejuustoa
1½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
11 liivatelehteä

Ota marjat hyvissä ajoin sulamaan tai sulata ne mikrossa sulatusteholla. Survo marjat sauvasekoittimella ja ota pieni määrä (n. 2 rkl) survosta talteen myöhempää liivatteen sulattamista varten. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon notkistettu tuorejuusto (se todella kannattaa notkistaa etukäteen, ettei jää raejuustomaisia pallukoita taikinaan!). Lisää sokerit sekä marjasurvos. Sulata liivatelehdet pieneen määrään kuumennettua marjasurvosta ja lisää lopuksi mukaan taikinaan. Sekoita.

Ota keksipohja kylmästä ja kaada pohjalle pieni määrä marjamoussea. Poista sitten suklaasydämestä leivinpaperi pohjasta ja aseta pikkukakku moussen päälle keskelle. Peitä suklaasydän marjamoussella ja tasoita lopuksi pinta. Laita kakku hyytymään kylmään noin vuorokaudeksi. Koristele vaikkapa marjoilla.


perjantai 13. maaliskuuta 2015

Kylmäsavulohi-perunapiiras



Löysin vanhoista arkistoistani unohdetun kylmäsavulohipiiraan reseptin. Muistin välittömästi, kuinka herkullinen tämä piiras on, joten se ansaitsi ehdottomasti tulla julkaistuksi blogissa. Piiras on ruokaisa ja maustekurkku tuo mukavaa pirteyttä täytteeseen. Piiraspohja on vanha tuttu suolaisen piirakan pohja, jota olen aiemmin käyttänyt mm. maan mainiossa kanapiiraassa.



Pohja:

65 g pehmeää voita
2 dl vehnäjauhoja
½ dl perunamuusijauhetta
½ tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
1 dl kylmää vettä

Sekoita pehmeä, huoneenlämpöinen voi sekä muut aineet vettä lukuunottamatta yleiskoneessa. Lisää murumaiseen seokseen vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Täyte:

3 keitettyä perunaa
1 rkl sinappia
1 maustekurkku
150 g kylmäsavulohta
150 g juustoraastetta
2 munaa
2 dl maitoa
mustapippuria
½ dl hienonnettua tilliä
tuoretta tilliä koristeeksi

Voitele piirakkapohja sinapilla. Viipaloi perunat ja asettele pohjalle. Paloittele maustekurkku ja levitä kurkut perunoiden päälle. Pieni kylmäsavulohiviipaleita pienemmiksi tai kääri niistä rullia ja asettele kurkkujen päälle. Ripottele lopuksi juustoraastetta ja mustapippuria ennen munamaitoa. Paista 225 asteessa 20-25 minuuttia. Koristele tuoreella tillillä.



sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Kylmässä kohotettu Oolannin vehnäleipä



Ostin viime syksynä kohotuskorin leivän leipomista varten. Enpä ollut sitä aiemmin käyttänyt, kunnes Leivotaan-lehden (2/2015) kevätnumerosta bongasin mielenkiintoisen leipäreseptin. Lehdessä tanskalainen tv-kokki Thomas Herman esittelee alunperin Oolannin luomuvehnäjauhoja sisältävän reseptinsä, jota oli pakko päästä kokeilemaan. Oolantilaisten jauhojen tilalla käytin kyllä spelttiä.

Tämän leivän teko kestää lähemmäs kaksi vuorokautta kohottamiseen kaikkineen. Lopputulos on kuitenkin sen väärtti, sillä kuoresta tulee uskomattoman rapea ja sisuksesta pehmeä. Kuten koemaistajaraatini sanoi, leipä on erittäin rustiikkinen :) Vaikka kokki-Thomas ei voi sietää leipää ja juustoa yhdessä, mutustelin itse tätä ilolla voin ja juuston kera.



1 leipä

12 g hiivaa
4½ dl vettä
150 g spelttijauhoja
reilu 200 g vehnäjauhoja
50 g grahamjauhoja
20 g suolaa

Illalla:

Sekoita hiiva ja vesi kulhossa. Lisää spelttijauhot, vehnäjauhot, grahamjauhot ja suola. Sekoita kaikki joustavaksi, pehmeäksi taikinaksi ja alusta voimakkaasti. Jos käytät yleiskonetta, käytä sitä suurimmalla teholla noin 8 minuutin ajan. Laita taikina muovikelmulla peitetyssä kulhossa jääkaappiin yöksi.

Aamulla:

Ota taikina jääkaapista ja pyörittele siitä spelttijauhoja apuna käyttäen korin muotoinen leipä. Tässä vaiheessa oma taikinani oli vielä todella pehmeää, mutta jauhoje avulla siitä sai hyvän leivän. Jauhota kori ja asettele leipä koriin. Anna sen nousta korissa noin tunti. Kuumenna uuni 250-275 asteeseen. Kippaa taikina varovasti leivinpaperoidulle pellille ja paista sitä n. 20-30 minuuttia, kunnes pinta on saanut hyvän värin.


lauantai 7. maaliskuuta 2015

Vohvelit



Nyt seuraa nolo tunnustus. Sain 7 vuotta sitten valmistujaislahjaksi hienon 3 in 1 -voileipägrillin, josta löytyy myös vohvelirauta, mutta tätä päivää ennen en ollut koskaan vohveleita sillä tehnyt. Viime aikoina vohvelit ovat taas tulleet muotiin, joten päätin kokeilla! Hyviksi koemaistajiksi kun saapuivat kyläilemään 2- ja 6-vuotiaat veljenlapseni.

Vohveleissa haastavaa on niiden paistaminen. Aluksi ei tiedä, paljonko taikinaa kannattaa laittaa ja kauanko paistaa. Omista vohveleistani ei aivan kahviloista tai ulkomailta saatavien näköisiä tullut, mutta herkullisia kyllä. Tänään tarjoilin ne perinteisesti hillon ja kermavaahdon kera. Tämä ohje oli suoraan OBH Nordican voileipägrillin käyttöohjeista.



n. 12 kpl

6 dl maitoa
3 munaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
100 g sulatettua voita

Vatkaa maitoon kuivat ainekset ja lisää lopuksi sulatettu voi. Sekoita tasaiseksi ja anna turvota hetken. Paista vohveleita n. 4 minuutin ajan. Tarjoile hillon ja/tai kermavaahdon kera.


keskiviikko 4. maaliskuuta 2015

Valkosuklaamutakakku



Katsoin viime viikolla Suomen parasta leipomoa ja siellä yhdessä leipomossa tehtiin valkosuklaamutakakkua. Aloin heti metsästämään netistä ohjetta ja paljon löytyikin sitruunaisia sellaisia. Tässä Kuutin valkosuklaamutakakussa ei ollut sitruunaa ja ainekset löytyivät sopivasti valmiina kaapistani. Ohjeessa kakkua paistettiin 15 minuuttia, mutta omalle uunilleni se oli aivan liian vähän. 20 minuuttia paistoin nyt Lékuen 24 cm halkaisijaltaan olevassa silikoni-irtopohjavuoassa ja siltikin jäi vielä liian pehmeäksi keskusta.

Telkkarissa Hans Välimäki sanoi valkosuklaalle tapahtuvan uunissa kemiallisen reaktion, jossa sen maku muuttuu kinuskimaiseksi ja paahtuneeksi. Paahteisuudesta en tiedä, mutta joka tapauksessa lopputulos oli juuri niin makea ja herkullinen, kuin olin ajatellutkin. Maistuva variaatio tummasuklaiselle mutakakulle, ja erinomaista etenkin marjojen kanssa!




4 munaa
2 dl sokeria
200 g valkosuklaata
200 g voita
2½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Sulata valkosuklaa ja voi kattilassa. Sekoita kuivat aineet keskenään. Vaahdota munat ja sokeri ja sekoita nuolijalla sekoittaen suklaa-voiseos sekä jauho-leivinjauheseos. Kaada leivinpaperoituun irtopohjavuokaan. Paista 200 asteessa uunista riippuen 20-25 minuuttia.