tiistai 16. heinäkuuta 2019

Juureen leivotut pinaattisämpylät





Pakastimen siivousvimma jatkuu! Vielä löytyi pakkasesta pussin pohjia, kuten esimerkiksi näihin sämpylöihin joutuneet pinaatin jämät. Pienet määrät jämäkasviksia tai -vihanneksia on helppo hyödyntää vaikkapa leipätaikinoissa. Ne tuovat mukanaan mukavaa mehevyyttä ja makua.

Näiden sämpylöiden inspiraatio-ohjeena toimi tuttu ja turvallinen Polkkapossun sämpylät. Mutta koska tykkään nykyään leipoa suurimman osan leivistäni juureen, muokkasin reseptiä juurileivälle sopivammaksi. Jos on aikaa kohottaa taikinaa yön yli, voi tuorehiivan määrää pienentää tai jättää kokonaankin pois. Itse tein taikinan aamulla, kohotin päivän aikana ja leivoin illalla. Sämpylöistä tuli ihanan rustiikkisia ja rapeita! Ihan hirveästi ei noin pieni määrä pinaattia maussa tunnu, mutta on kiva uskoa, että se lisäisi edes pikkuriikkisen ravintoarvoja :P






10-15 kpl

4 dl vettä
10 g tuorehiivaa
1 dl vehnähapanjuurta
1 dl turkkilaista jugurttia
1 1/2 rkl siirappia, laitoin vaahterasiirappia
1/2 rkl suolaa
50 g pakastepinaattia sulatettuna
1 dl kaurahiutaleita
1 1/2 dl ruisjauhoja
n. 10 dl vehnäjauhoja

oliiviöljyä

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liuota veteen pieni pala hiivaa. Lisää hapanjuuri, jugurtti, siirappi sekä suola ja sekoita. Purista sulatetusta pinaatista ylimääräinen vesi pois ja sekoita joukkoon. Mittaa sitten mukaan kaurahiutaleet, ruisjauhot ja suurin osa vehnäjauhoista. Sekoita ja lisää loput jauhot erissä, jottet lisää liikaa; taikinan tulee olla pehmeää ja joustavaa. Vaivaa taikinaa isolla teholla kymmenisen minuuttia. Anna kohota huoneenlämmössä liinan alla 6-8 tuntia.

Kippaa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa 10-15 osaan, riippuen kuinka isoja sämpylöitä haluat. Pyörittele palloiksi ja anna kohota vielä pellillä 45-60 minuuttia. Tee halutessasi terävällä veitsellä sämpylöihin viillot ja voitele ne oliiviöljyllä. Paista 225 asteessa 15-20 minuuttia, kunnes sämpylät ovat kauniin ruskeita ja pinta näyttää rapsakalta. Nauti tuoreena esimerkiksi keiton kanssa!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti