sunnuntai 12. elokuuta 2018

Mustikkainen chia-pudding





Yleensä aamuni lähtee liikkeelle chia-tuorepuurolla. Tykkään kokeilla chiasiemeniä myös muilla tavoin, esim. hilloissa tai vanukkaissa, joita voi tarjoilla vaikka brunssilla. Tämä kokeilu sai alkunsa jääkaapissa olleesta mascarpone-juustosta, jolle piti löytää jokin käyttötarkoitus ennen viimeistä käyttöpäivää.

Tätä reseptiä voi varioida mielensä mukaan vaihtamalla maitoa tai marjoja mieleisikseen. Alla olevilla ainesmäärillä tulee aika tuhti vanukas. Jos juoksevampi koostumus on mieleen, kannattaa vaan laittaa silloin lisää maitoa. Mascarpone-juusto on niin herkullisen täyteläistä, että tämä vanukas menee melkein jälkiruuasta!






1 annos

100 g mascarpone-juustoa
3 rkl (manteli)maitoa
1/4 dl chiasiemeniä
1/2 tl vanilja-aromia
1-1 1/2 dl mustikoita

Notkista kulhossa mascarpone-juusto ja lisää maitoa sen verran, että seos on pehmeää ja muistuttaa rakenteeltaan jogurttia. Lisää chiasiemenet ja vanilja ja sekoita. Lado lasiin kerroksittain chia-juustoseosta sekä mustikoita. Ripottele päällimmäiseksi reilu kerros mustikoita. Anna tekeytyä jääkaapissa yön yli ja nauti seuraavana päivänä esim. aamiaisella tai välipalaksi!



torstai 26. heinäkuuta 2018

Mango-banaanijäätelö






Helteille ei vaan näy loppua. Kuumaa päivää voi ihanasti viilentää jäätelöllä, mutta omalla kohdallani perinteinen jäätelö ei ole enää vuosiin tehnyt kauppaansa muuta kuin lämpimien piirakoiden kaverina. Neljä kesää jäätelökioskilla - itse asiassa tajusin juuri, että yli 15 vuotta sitten (!?!) - ilmeisesti riitti olla jäätelön kanssa tekemisissä :P






Viime aikoina näitä terveellisempiä jäätelöreseptejä on ollut saatavilla kaikkialla. Siksipä en ymmärrä, miksi kokeilin tätä vasta nyt?! Itse herkku on todella helppotekoinen. Pitää vaan osata sen verran ennakoida, että laittaa banaanit, marjat tai muut hedelmät edellispäivänä pakastimeen. Lopputulos on vähän niin kuin sorbetin ja jätskin välimaastoa, tosi raikasta ja hyvää!




1 annos

1 viipaloitu ja pakastettu banaani
100 g pakastettuja mangokuutioita
2 rkl kasvimaitoa (esim. kaura)

Sekoita jäiset banaaniviipaleet ja mangokuutiot monitoimikoneessa, kunnes seos on hilemäistä. Lisää haluamasi kasvimaito ja sekoita jäätelöksi. Koristele ja nauti!



sunnuntai 22. heinäkuuta 2018

Sitruunainen mantelitorttu marjoilla





Kesäkuumalla minun on hyvin vaikea vastustaa tuoreita marjoja. Hyvin usein kauppareissulla tuleekin ostettua litra jos toinenkin suosikkejani mustikoita ja mansikoita. 

Vielä on kesää ja kesälomaa jäljellä. Helteillä tosin veto on helposti pois ja paahdetta on pakko paeta välillä ilmastoituihin sisätiloihin. Ja mikä onkaan parempaa ajanvietettä sisällä, kuin leipominen!




Kesällä on kiva leipoa kevyitä marjaisia kakkuja. Tämän sattumoisin gluteenittoman reseptin, joka ei myöskään sisällä valkoista sokeria, löysin sattumalta pinterestistä. Se on kotoisin One lovely life -blogista. 

Torttu on tosi helppo tehdä ja raikkaan kostutuksensa ansiosta vain paranee vanhetessaan. Kakusta saa paitsi gluteenittoman, myös maidottoman käyttämällä kuorrutteessa kasvikermaa ja tietysti jättämällä mascarponen pois. Ihan kokeilumielessä halusin testata tähän Alpron soijapohjaista vispikermaa, joka oli kyllä tosi hyvää! Eri koristeluilla ja kuorrutteilla torttua voi varioida makunsa mukaisesti, käyttämällä vaikka suklaista kreemiä tai hedelmiä. Ei muuta kuin kokeilemaan!






Toim.huom: Yritin olla nopea, mutta ei auttanut - helle sulatti kakun kuorrutteen ennätysajassa ja kuvat ovat siksi hieman suttuiset! :/




Pohja:

4 munaa
1/2 dl hunajaa
1 sitruunan kuori raastettuna
1 tl vanilja-aromia
ripaus suolaa
3 dl mantelijauhoja
1 tl leivinjauhetta

Kostutus:

1 rkl hunajaa
2 rkl sitruunamehua

Kuorrutus ja koristelu:

3/4 dl (kasvi)kermaa
2 rkl mascarponejuustoa
1 tl vanilja-aromia
kourallinen mustikoita
kourallinen mansikoita

Aloita erottamalla keltuaiset ja valkuaiset. Sekoita keltuaisten sekaan hunaja, sitruunankuori, vanilja, mantelijauhot ja leivinjauhe. Seoksesta tulee aika paksua.

Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää vaahtoon noin puolessa välissä suola ja jatka vatkaamista. Sekoita sitten valkuaisvaahto pienissä erissä keltuaisseokseen siten, että taikinasta tulee kuohkeaa ja kevyttä.

Kaada taikina leivinpaperoituun irtopohjavuokaan (halkaisija n. 22cm) ja paista 160 asteessa n. 25-30 minuuttia. Anna kakun jäähtyä hieman ja kumoa se sitten tarjoilulautaselle niin, että pohjan leivinpaperi jää päällimmäiseksi. Irrota leivinpaperi. Leivinpaperin irrotus onnistuu parhaiten, kun kakku on vielä hieman lämmin. Jäähdytä sitten kakku ennen kostuttamista.




Mittaa kostutuksen hunaja ja sitruunamehu pieneen kattilaan ja lämmitä seosta hetken verran koko ajan sekoittaen. Kun seos on tasaista, sudi pullasudilla nestettä kakun pinnalle. Vaahdota kerma ja lisää vaahtoon mascarpone sekä vanilja. Levitä kuorrutus kakkupohjan päälle ja koristele tuoreilla marjoilla.



perjantai 13. heinäkuuta 2018

Kaurapuurosämpylät





Tein viikonloppuna vähän isomman satsin kaurapuuroa aamupalalle, jota jäi aika reilusti. Koska en tykkää heittää ruokaa roskiin, valmistelin kaurapuuron jämistä sämpylätaikinaa ja leivoin ihania sämpylöitä keittolounaan kaveriksi. Näistä sämpylöistä tulee tosi pehmeitä, kun jättää taikinan vaan riittävän löysäksi.






20 kpl

4 dl kädenlämpöistä vettä
25 g hiivaa
2 rkl siirappia
1/2 rkl suolaa
4 dl kaurapuuroa
2 dl spelttijauhoja
8-9 dl vehnäjauhoja
1 rkl oliiviöljyä

voiteluun oliiviöljyä




Liuota hiiva lämpimään veteen ja lisää siirappi sekä suola. Kippaa mukaan kaurapuuro ja spelttijauhot ja sekoita hieman. Lisää sitten muutamassa erässä vehnäjauhot ja oliiviöljy. Sekoita tasaiseksi. Taikina saa jäädä aika löysäksi. Kohota liinan alla 1-2 tuntia, tai kunnes taikina on noussut kaksinkertaiseksi. Oma kaurapuuroni oli lisättäessä sen verran jääkaappikylmää, että kohottamiseen meni lähemmäs pari tuntia.








Kaada kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa ensin kahteen osaan ja sen jälkeen kumpikin osa 10 osaan. Pyörittele jauhoja apuna käyttäen sämpylöiksi ja nosta pellille. Anna kohota noin vartin verran ja tee sitten terävällä veitsellä pari viiltoa sämpylöiden pintaan. Voitele lopuksi öljyllä. Paista 225 asteessa 15-20 minuuttia, kunnes sämpylät ovat kauniin ruskeita.



tiistai 10. heinäkuuta 2018

Tarte Tatin mustikoista





Pitkän hiljaiselon jälkeen Jälkiruokaistunto palaa kesälomalta! Tämän kesän kuukauden reppureissu suuntautui Iso-Britanniaan, jonka kohokohtia olivat arvatenkin ihanat afternoon teat sekä skonssit. Eteläisessä Brightonissa ihastuttivat upeat kasvisruokaravintolat ja pohjoisessa lohturuoka-annoksina tunnetut steak piet. Isle of Skyessa taas söin elämäni parhaimmat fish&chipsit! Iso-Britannian ruokakulttuuri ei ole todellakaan kevyimmästä päästä, joten kotiin palattua ovat salaatit maistuneet. Ja mikäs niitä on syödessä, kun sesonki on parhaimmillaan!

Parhaimmillaan ovat myös kotimaiset marjat. Mustikka on suosikkimarjani ja tänä kesänä sitä on saanut poimia poikkeuksellisen varhain. Uusimmassa Maku-lehdessä (5/2018) Perinneruokaa prkl -blogin Mika esitteli kehittelemänsä Tarte Tatin -mustikkapiirakan, jota oli pakko päästä kokeilemaan. Leivoin piirakkaa viikonloppuna ja pääsin lopulta tarjoilemaan sitä ihanille ystävillemme, jotka päättivät tulla yllätysvierailulle tuhansien kilometrien päästä ❤️




Tästä piirakasta tuli kertaheitolla yksi mustikkapiirakkasuosikeistani! Odotukset olivat jo kieltämättä korkealla, koska taikinaan tuli kardemummaa ja mustikat karamellisoitiin alussa. Koostumus on aivan täydellisen täyteläinen ja maku uudenlainen, mutta kotoinen. Lämpimänä kermavaahdon kanssa tarjottuna tämä on vaan niin hyvää :P




Pohja:

75 g huoneenlämpöistä voita
1 dl sokeria
1 muna
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa

Täyte:

75 g voita
1 dl fariinisokeria
8 timjamin oksaa
3 rkl sitruunamehua
3 dl mustikoita

tarjoiluun kermavaahtoa

Aloita taikinasta: Sekoita voi ja sokeri kulhossa. Lisää muna. Sekoita toisessa kulhossa keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe ja kardemumma. Lisää jauhoseos voi-sokeri-munaseokseen ja sekoita tasaiseksi. Nosta taikinakulho jääkaappiin lepäämään hetkeksi.

Lisää voi, fariinisokeri ja timjamin oksat paistinpannulle. Käytin valurautaista pannua (halkaisija n. 22 cm), jonka voi myös laittaa uuniin. Anna poreilla hetki, kunnes sokeri on sulanut. Lisää sitruunamehu ja mustikat. Nosta pannu pois levyltä.

Ota taikinakulho jääkaapista ja jauhota leivinalusta (esim. ohut leikkuulauta). Painele taikinasta jauhotetuin käsin pannun kokoinen ympyrä ja kumoa taikinalevy mustikoiden päälle. Paista piirakkaa 200 asteessa 20-30 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea. Ota pannu uunista ja käy terävällä veitsellä läpi pannun reunan ja piirakan väli, jottei piiras jää kiinni kumottaessa. Kumoa piiras kuumana ja tarjoile lämpimänä kermavaahdon kera.





sunnuntai 13. toukokuuta 2018

Auringonkukkasämpylät



Viikonloppuaamuisin tykkään tehdä tuoreita sämpylöitä, kun on aikaa kohottaa taikinaa yön yli. Tämä resepti on uusimmasta Leivotaan-lehdestä (3/2018). Lempiasiani näissä sämpylöissä on siemenet. Mitä enemmän ja mitä erilaisempia siemeniä leivässä on, sen paremmin maistuu minulle :P Grahamjauhojen takia koostumuksesta ei tule mitään höttöä, vaan taikinapaketti on aika tiivis ja rustiikkinen. Suosittelen kokeilemaan!

10 kpl

25 g hiivaa
3 dl huoneenlämpöistä luonnonjogurttia
2 rkl pellavansiemeniä
1 dl auringonkukansiemeniä
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
1 dl grahamjauhoja
4 1/2 - 5 dl vehnäjauhoja

koristeluun auringonkukansiemeniä










Edellisenä iltana:

Liuota hiiva lämpimään jogurttiin. Sekoita joukkoon siemenet, sokeri, suola, grahamjauhot ja noin 4 dl vehnäjauhoja. Vaivaa tahmeaksi taikinaksi. Peitä kulho kelmulla ja jätä huoneenlämpöön noin puoleksi tunniksi. Siirrä kulho sitten jääkaappiin ja anna kohota yön yli vähintään 8 tuntia.

Seuraavana päivänä:

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa 10:een osaan. Pyöritä taikinapalat palloiksi ja laita ne leivinpaperoidulle pellille. Kohota sämpylöitä liinan alla 20 minuuttia. Voitele sämpylät vedellä ja ripottele päälle vielä auringonkukansiemeniä. Paista uunin keskitasolla noin 10-12 minuuttia.




lauantai 12. toukokuuta 2018

Mustikka-valkosuklaakuppikakut





Kesä on tullut! Kirjoitan tätä postausta parvekkeella auringon lämmössä ensimmäistä kertaa tänä keväänä! Uuden kodin lasitettu parveke on ihana lisähuone, jossa näinä aurinkoisina päivinä viihtyy helposti aamusta iltaan.

Tänään saimme aamulla brunssivieraita ja suolaisten tarjottavien lisäksi leivoin jälkiruuaksi näitä Baker by nature -blogista alunperin kotoisin olevia mustikka-valkosuklaakuppikakkuja. Kuppikakuissa maistuu mustikoiden lisäksi mukavasti myös sitruuna sekä pieni ripaus suolaa. Valkosuklaakuorrute sopiikin supermakeana ja kermaisena loistavasti suolaisen ja sitruunaisen makupariksi. Kuppikakut ovat tuhtia syötävää ja ainakin meille riitti hyvin yksi naamaa kohden jälkiruoan ominaisuudessa :P








12 kpl

110 g voita
1/2 tl vaniljasokeria
2 dl sokeria
1 tl sitruunankuorta
2 munaa
1 dl ranskankermaa
1/2 dl maitoa
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl soodaa
2 dl jäisiä mustikoita + 1 rkl vehnäjauhoja

Vaahdota voi ja sokerit. Lisää sitruunankuori ja vatkaa mukaan myös munat yksitellen. Lisää ranskankerma, maito sekä kskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita jäisiin mustikoihin ruokalusikallinen vehnäjauhoja ja kääntele jauhoiset mustikat lopuksi nopeasti joukkoon. Lusikoi taikina vuokiin ja paista 175 asteessa n. 20 minuuttia, kunnes pinta on saanut väriä. Anna kuppikakkujen jäähtyä täysin ennen kuorruttamista.






Valkosuklaakuorrute:

225 g huoneenlämpöistä voita
4 1/2 dl tomusokeria
ripaus suolaa
2 rkl ranskankermaa
170 g valkosuklaata

Sulata valkosuklaa vesihauteessa ja anna jäähtyä ainakin 10 minuutin ajan. Jos suklaa on liian lämmintä lisättäessä, kuorrute sulaa. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää suola ja ranskankerma sekä viimisenä jäähtynyt valkosuklaa. Vatkaa noin minuutin ajan, jolloin kuorrute kuohkeutuu. Lusikoi kuorrute pursotinpussiin ja pursota tähtityllalla. Lisää halutessasi vielä koristeita pinnalle, esim. valkosuklaan pala tai tuoreita mustikoita.