keskiviikko 22. maaliskuuta 2017

Siken kylmäkohotettu sekaleipä





Tämän ihanan leipäreseptin minulle vinkkasi opiskelukaverini yliopistoajoilta. Suurkiitokset Herrasväki ja pikkuleivät! Alunperin ohjeen on kehittänyt Sikke Sumari. Taikinaa kohotetaan jääkaapissa yön yli ja siitä voi leipoa joko yhden tai kaksi kokonaista leipää tai sämpylöitä. Paistoaika on aika pitkä, mutta se takaa leivälle kerrassaan uskomattoman rapean kuoren! Ihan oli leipää leikatessa hiki päässä!




Herrasväki ja pikkuleivät painottaa, että suolaa pitää olla se 15 ml, muuten leipä on mautonta. Jauhojen kanssa puolestaan voi vähän soveltaa riippuen siitä, tekeekö leivän vai sämpylöitä; kokonaiseen leipään voi huoletta laittaa enemmän jauhoja, kun taas sämpylätaikina kannattaa jättää löysemmäksi.

Leipä tuo luksusta esimerkiksi viikonloppuaamiaiselle ja maistuu loistavasti myös keittojen kanssa. Suosittelen lämpimästi! :P




1 iso leipä tai 2 pienempää

7 1/2 dl vettä
25 g tuorehiivaa
15 ml suolaa
1 1/2 dl ruisjauhoja
2 dl kokojyväjauhoja, esim. graham-, sämpylä- tai ohrajauhoja
n. 10 dl vehnäjauhoja


Leipä valmiina uuniin!


Liuota hiiva veteen ja lisää suola, ruisjauhot ja haluamasi kokojyväjauhot. Lisää sitten vähitellen vehnäjauhoja, kunnes saat paksuhkon, mutta vielä jokseenkin löysän taikinan. Sekoita taikina tasaiseksi, mutta älä vaivaa. Peitä kulho tuorekelmulla tai leivinpaperilla sekä liinalla. Anna kohota yön yli jääkaapissa (itse annoin taikinan kohota 16h). Kumoa kohonnut taikina runsaasti jauhotetulle pöydälle ja muotoile taikinasta haluamasi muotoinen ja kokoinen leipä. Nosta varoen leivinpaperoidulle pellille ja paista 220 asteessa 35 minuuttia. Anna jäähtyä ja tarjoile uunituoreena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti