maanantai 3. huhtikuuta 2017

Vegaaninen mustikkapiirakka jogurttitäytteellä



Selaillessani vegaanisia leivontareseptejä viime viikolla, silmiini osui tämä My Berry Forestin houkutteleva mustikkapiirakkaresepti. Saatesanoissa piiraan kerrottiin muistuttavan erittäin paljon suomalaista mustikkarahkapiirakkaa, joten pakkohan tätä oli kokeilla. My Berry Forestilla on muuten paljon muitakin herkullisia reseptejä, kannattaa käydä vilkaisemassa!

"Rahkatäyte" saadaan aikaan uudella suosikillani cashew-kermalla, jota käytin myös mm. Vegaanisessa minttusuklaatortussa. Cashew-kerman lisäksi täytteeseen tulee soijajogurttia, jota muuten saa nykyisin myös ilman lisättyä sokeria.




Näin jälkikäteen ajateltuna tästä mustikkapiirakasta tuli aika pienikokoinen, joten tavalliseen piirakkavuokaan tekevän kannattaa varmasti kaksinkertaistaa ohjeen mitat. Mutta kyllä oli taas niin hyvää! Monesti kuulen ihmisten kauhistelevan vegaanisia, gluteenittomia tai sokerittomia reseptejä, mutta tämä ihana mustikkapiirakka taas todistaa sen, että aina ei tarvita vehnää, voita ja sokeria :)




Pohja:

1/3 kkp (3/4 dl) kaurajauhoja (minä oikaisin jalaitoin vain kaurahiutaleita)
1/4 kkp (1/2 dl) riisijauhoja (TAI itse sovelsin riisijauhojen puuttuessa 1/4 dl gluteenitonta jauhoseosta ja 1/4 dl kookosjauhoja)
1/4 kkp (1/2 dl) mantelijauhoja
4 rkl kookossokeria
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl (ceylon)kanelia
1/4 tl suolaa
3 rkl sulatettua kookosöljyä
2 rkl mantelivoita
1-2 rkl vettä

Mittaa kuivat aineet kaurajauhoista suolaan asti kulhoon ja sekoita. Lisää kookosöljy ja mantelivoi. Lisää vettä sen mukaan, miten paksua mantelivoi on - pohjataikinasta pitäisi tulla märän hiekan näköistä. Itse jätin taikinana aika löysäksi ja tahmeaksi. Levitä ja tasoita taikina leivinpaperoidun irtopohjavuoan (laitoin neliön malliseen brownie-vuokaan, n. 20x20cm) pohjalle. Paista pohjaa 190 asteessa n. 10 minuuttia. Ota valmis piirakkapohja pois uunista ja anna jäähtyä sillä aikaa, kun valmistat täytteen.

Cashew-jogurttitäyte

2 dl yön yli lionneita cashew-pähkinöitä
1/2 dl soijajogurttia (käytin Alpron makeuttamatonta soygurttia)
2 rkl sitruunamehua
2 rkl vettä
1 1/2 rkl agavesiirappia
1/4 tl vaniljajauhetta
1/8 tl suolaa
1 rkl mantelijauhoja

Siivilöi cashew-pähkinöistä vesi pois ja mittaa sitten kaikki ainekset mantelijauhoja lukuun ottamatta tehosekoittimeen. Surauta täyte tasaiseksi ja sekoita lopuksi joukkoon lusikalla ruokalusikallinen mantelijauhoja. Kaada täyte valmiin pohjan päälle ja tasoita.

Päälle:

2 dl jäisiä pakastemustikoita
1 1/2 rkl perunajauhoja
1 rkl kookossokeria

Sekoita jäisten mustikoiden joukkoon perunajauho ja kookossokeri. Ole tarkkana, että kaikki mustikat kuorruttuvat tasaisesti perunajauhoseoksella. Ripottele mustikat jogurttitäytteen päälle ja paista piirakkaa edelleen 190 asteessa 20-25 minuuttia, kunnes mustikat ovat hilloutuneet kauniisti piirakan pinnalla. Anna jäähtyä ja nauti! Säilytä piirakkaa jääkaapissa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti